Savaş bittikten sonra,Gaziantep Büyükşehir olunca sıra,Beldelere, kurumlara isim ve unvan vermeğe geldiğinde Karayılanın ismi unutuldu veya bir başka sefere kaldı.
Gaziantep Savaşı’nın Gerçek Bayrak Şehidi KARAYILAN “kitabının yazarı Mehmet Solmaz’ ın gayreti ile Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ile Şehit Kamil Belediyesinin katkılarıyla bir heykeli yapılmış, bir parka,bir caddeye ve bir okula da ismi verilmiştir. Oysa Çanakkale’de Anzaklara da anıt mezar yapılmıştır. Gaziantep’in cadde ve bulvarlarına kimlerin ismi verilmemiş ki…
Şehit Kamil’in şehit edildiğindeki yaşında ittifak yoktur.(10) Anlaşılan sekiz-on yaşlarında bir çocuktur. Bu duygusal hareketlerin hakim olduğu bir yaş grubudur. Bu yaştaki bir çocuğa babası bile annesine şiddet uygulasa aynı duygusal tepkiyi verecektir. Bacağına sarılacak, yumruklayacak, ağlayacak, neticede sebep ve sonuçlarını kestirmeden anlık tepki verecektir. Bu her çocukta olacak normal bir tepkidir.
Eğer olayın olduğu saatte Şehit Kamil ile annesi oradan geçmeselerdi bu üzücü olay belki olmayacaktı.Çünkü;Olay tesadüfü bir olaydır.Tıpkı Sütçü İmam olayı gibi.
“Araptar(Yenice) köyüne 12-ocak-1920 de düşman dört yüz kişilik donanımlı bir kıt’a,elli kadar süvari Maraş’a yardım kuvveti olarak gönderdi.Kuvvet Ayıntap tan hareket edip,akşamın yakın olması dolayısıyla yolun solunda bulunan ARAPTAR köyüne geldi ve orada kaldılar.Köy ahalisine ve her türlü savunmadan yoksun kadınlara zulüm ve işkence edip ev sahiplerini dışarı kovup,hatta bazı kadınların ırzına da tecavüz ettiler .”Gaziantep Savunması Lohanizade Mustafa Nureddin Hazırlaya n Burhan Bozgeyik).Araptar köyüne yapılan bu hakaret şiddet bakımında yürek dağlayıcıdır ve 21-ocak-1920 de meydana gelen Şehit Kamil olayı, Araptar (Yenice) olayından dokuz gün sonra meydana gelmiştir, neden bu olay ve olayın kahramanı boyunoğlu Memik’in adı bir kurum yada kuruluşa uygun görülmedi ,
Kadirşinas Gaziantep halkı, Şehitkamil hakaretini sindirememiş,anı olarak ta,Merkez İlçelerden birisine ismini vererek, ebediyete kadar tescil etmiştir.
Bu özveriye karşın Gaziantep KARAYILAN ‘a vefa borcunu ödememiştir.
Nasıl ki Şehitkamail’e layık İlçeye adını vererek ebedileştirdi, KARAYILAN’a da , Merkez İlçenin adı veya Gaziantep Üniversitesinin ismi KARAYILAN olarak verile bilinirdi. Gazianteplilerin,”Antep Harbinin Sembol isimlerinden KARAYILAN”a vefa borcunu böylece ödemiş olurlardı.
Kendilerine ve canı pahasına hizmet eden bu Milli Kahramanı sevip takdir ettiklerinden şüphemiz yoktur. Beklentimiz vardır.
‘Araptar ‘ (Yenice)kahramanı cesur insan,Çete reislerinden BONUOĞLU MEMİK AĞA ya hizmetine mükafat olarak Fikri Bey tarafından yedek Subaylığa terfi ettirildiği gibi.(Burhan Bozgeyik a.g.e)En azından geride kalanlarına sosyal bir güvence sağlanmıştır.
Karayılan’a bu imkan verilmediğinden Adıyaman İli Gölbaşı İlçesi Kösüklü köyünde tek başına kalan kızı da bu güvenceden yararlanamamaktadır. DEVAM EDECEK